Home / KULINARNE / BARSZCZ CZERWONY UGOTOWANY Z MIŁOŚCI, DLA KOGO?

BARSZCZ CZERWONY UGOTOWANY Z MIŁOŚCI, DLA KOGO?

DSC_0158

Gdy wróciłam od syna ze szpitala, weszłam do córki pokoju, aby położyć się na jej łóżku i chwilkę odpocząć. Gdy spojrzałam na ścianę rozpłakałam się. Nastolatka, mocno zbuntowana z którą bardzo często się kłóciłam, powiesiła w pokoju na ścianie sporo rodzinnych zdjęć. Ze mną, ze swoim tatą, z babcią, z całą rodziną, jak była jeszcze mała. Miała wtedy 2 latka, na niektórych 4. Czuje, że tęskni za tym okresem bardzo. Nie mogłam powstrzymać łez..tak się wzruszyłam, bo gra przed kolegami dorosłą a ta ściana wskazywała na to, że chce być dzieckiem. W zasadzie przypadkowo dziś ugotowałam też dla niej zupę -barszcz czerwony, wiem że go bardzo lubi. W gazecie planowałam kurczaka babci Janiny, bo pasował do tortu, ale w ostatniej chwili zmieniłam to ze względu na nią.

Wiec szybciutko… Olu to dla Ciebie, na pamiątkę, jesteś tak samo ważna jak Twój brat czy Twoja młodsza siostra. Oto wyjątkowy przepis dla wszystkich nastolatków od ich rodziców do każdego obiadu:

3 Przytulenia, 2 buziaki, 1 trzymanie za rękę i cała masa uśmiechów, już nie krzyków za coś… (uśmiech)

Liczba porcji:
8
Czas przygotowania
70 minut
Koszt
ok. 18 złotych

A teraz przepis czerwonego barszczu:

Do barszczu czerwonego, ulubionego smaku Oli, potrzebujemy: ( pamiętajmy, że w każdej rodzinie jest to inny smak, bo zrobiony z innych produktów)

Kawałek mięsa np. dwa udka lub 3 skrzydełka, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki płaskie soli, pieprz czarny kilka ziarenek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 5 ziemniaków, buraczki starkowane, ja kupuje w torebce gotowe, łyżka octu, pół śmietany i płaska łyżka mąki, 2 łyżki cukru.

Sposób wykonania:

1. Do średniego garnka, nalewamy 3/4 wody, wrzucamy mięso, wsypujemy łyżkę płaską soli i zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy gaz i gotujemy to na średnim ogniu pod przykryciem około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.

2. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy 5 drobno pokrojonych w kostkę ziemniaków.

3. Wrzucamy przyprawy, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujemy jeszcze około 15 minut.

4. Gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy łyżkę octu i 2 łyżki cukru, chwile gotujemy.

5. Rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietaną i odrobiną wywaru z zupy tak, aby się śmietana nie zważyła a mąka nie miała grudek i to wszystko pomału wlewamy do zupy dobrze mieszając.

6. Jeszcze chwile gotujemy tak, aby mieszanka z mąką połączyła się dobrze z zupą i dosalamy do smaku jeszcze ewentualnie i wyłączamy.

7. Dla mojej Oli jeszcze oprócz tego muszę zawsze na stole postawić oddzielnie śmietanę, lubi zupę prawie w kolorze różowym. ( uśmiech)

Smacznego.

zupa barszczyk czerwony z garnkiem

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>