Home / KULINARNE / CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI Z PRZEPISU KLAUDII BUDNY FINALISTKI MASTERCHEFA

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI Z PRZEPISU KLAUDII BUDNY FINALISTKI MASTERCHEFA

Klaudia ciasto z wisniami 2

W sobotniej Gazecie Olsztyńskiej tj. 30 stycznia 2016 r. pojawił się o tym artykuł. Musiałam ciasto Klaudii wyszczególnić w kąciku kulinarnym, gdzie zawsze opisuję ciekawe historie. Oto o czym tam było:

Ostatnio trafiam na wyjątkowe wydarzenie, zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne, które organizowała Klaudia Budny nasza Olsztynianka, finalistka IV edycji Programu kulinarnego MasterChef. Na pewno pamiętacie, przeprowadzałam z nią wywiad który ukazał się w gazecie 19 września 2015 r., jak przeszła eliminacje i znalazła się w programie.

Czasem wydaje nam się, że tacy ludzie nie są wcale szczególni, ot tak mieli szczęście i stają się gwiazdami. Nie do końca tak jest. Do finału, gdzie jest masa doskonałych ludzi interesujących się gotowaniem, nie przechodzi się ot tak za ładne oczy, musi  to być naprawdę już talent.

Powiem szczerze, że obserwowałam Klaudię na warsztatach i byłam pełna podziwu. Ta dziewczyna jest niesamowita! Robi wszystko z taką łatwością, pasją! Ona tym żyje! Jest stworzona do tego. Specjały które wymyśliła na warsztaty były poezją… Zdradzę, że było to kilka pyszności, w tym ceviche z dorsza i awokado. Mówię wam podniebienny obłęd! Wyprosiłam ją o kolejny specjał i dla was, zanim przejdę do zaleceń, chcę wam jeszcze wyjaśnić co to jest ceviche, bo może nie każdy z was wie. Jest to danie z owoców morza, popularne w regionach przybrzeżnych Ameryki Łacińskiej, zazwyczaj wykonane ze świeżych ryb surowych, utwardzonych w sokach cytrusowych, takich jak cytryny lub limonki, doprawiane Aji (papryka na bazie limonki) lub chili. Do tego dodaje się przyprawy takie jak: posiekane cebule, sól, i kolendra. Ceviche uzupełnia także smaki takie jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banany. 

Co potrzebne:

8 jajek,

1,5 szklanki mąki pszennej,

2 szklanki cukru,

0,5 szklanki kakao,

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

500 ml śmietanki 36-proc.,

250 g serka mascarpone,

100 g cukru pudru,

700 ml kompotu z wydrylowanymi wiśniami,

80 ml nalewki wiśniowej,

5 g żelatyny.

Do pieczenia blaszka wielkości 25 cm na 35 cm.

 

Sposób przygotowania:

1. Należy przygotować sobie od razu wszystkie składniki.

2. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, góra i dół bez termoobiegu.

3. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
4. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem. Przed ubiciem białek należy pamiętać o dodaniu szczypty soli, dzięki temu lepiej się ubiją.

5. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy do ubitej piany cukier, żółtka, mąkę i kakao.

6. Gdy wszystkie składniki się połączą, przestajemy miksować. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.

7. Wykładamy na blachę, uderzamy lekko blachą o blat i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 minut. Ciasto powinno się zrumienić z góry.

8. Gdy ciasto wyjmiemy, należy pamiętać, by nie było narażona na duże zmiany temperatury.

9. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.

10. W oddzielnej misce lekko miksujemy serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę, mieszamy.

11. Krem wkładamy do lodówki.

12. Teraz wiśnie! Kompot wlewamy na patelnie i doprowadzamy do wrzenia. Połowa płynu musi odparować. Potem dolewamy nalewkę, chwilę gotujemy, by alkohol odparował, a następnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści i pozostawiamy do wystudzenia.

13. Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w poziomie na dwie równe części.

14. Smarujemy jedną część ciasta kremem na grubość 1 cm, przykrywamy drugą częścią ciasta i wierzch znów równomiernie smarujemy kremem. Jak starczy kremu, można posmarować boki.

15. Gdy wiśnie nabiorą żelowej konsystencji, nakładamy je na ciasto.

Smacznego

 

Urywek z Gazety Olsztyńskiej.

Ciasto Klaudi Gazeta Olsztyńska

2 comments

  1. Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie

  2. Wygląda przepysznie! Ale chyba jednak jego wykonanie jest zbyt skomplikowane, na moje prawie zerowe umiejętności :D
    pozdrawiam
    http://ifeelonlyapathy.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>