Home / ROZRYWKA / CIEKAWOSTKI / DOMOWE CZIPSY Z ZIEMNIAKÓW CZYLI CHRUPACZKI Z SOSEM TZATZIKOWYM

DOMOWE CZIPSY Z ZIEMNIAKÓW CZYLI CHRUPACZKI Z SOSEM TZATZIKOWYM

DSC_0196

Domowe czipsy z ziemniaków nie różnią się specjalnie a są zdrowsze. Czipsy skąd one się wzięły? Z ziemniaków,  proste… – tak odpowiada mój 8 letni synek. I dyskutuje ze mną dalej… Przecież jak pokroisz ziemniaka na cieniutkie plasterki, ale tak cieniutko, cieniuteńko, to jak je usmażysz to będą chrupać w zębach i dlatego nazywają się chipsy a w ogóle to powinny nazywać się chrupaczki a nie czipsy! A co jest takiego fajnego w czipsach, że dzieci lubią je jeść? – No nie wiem. Jak nie wiesz to w takim razie, po co je jeść? Można się obyć bez czipsów, prawda? – Nie… :-) I taka to rozmowa z moim synem, więc tak czy siak, skoro je lubi, skoro chory bardzo a te kupne to sama chemia, zrobiliśmy je sami z domowych ziemniaków i mamy na to fajny patent! Jak zrobić z ziemniaków czipsy np. czosnkowo- śmietanowe? Bo te chyba najtrudniej? Głowiłam się nad tym stojąc przy garnku, w którym rozgrzewał się olej i grzebiąc w przyprawach wynalazłam pewne coś… ale o tym już w przepisie poniżej.  Zaczęło się to późnym wieczorem, gdy Szymon już prawie kładł się spać, powiedział wtedy: -Mamo tak bardzo chciałbym zjeść czipsy. Spojrzałam na niego wilczym wzrokiem a on dodał z radosną miną: – Ale takie czipsy domowe, zdrowe…  Wtedy moja głowa zaczęła buzować i analizować, jak wybrnąć z tej niecodziennej sytuacji, chciał jeść a to już coś. Jak więc zrobić mu z ziemniaków czipsy i to jeszcze czosnkowo-śmietanowe? Czy to jest w ogóle osiągalne w domu z ziemniaków? Okazało się, że tak i przystąpiłam do działania, póki się nie rozmyślił mój niejadek, który chudł z dnia na dzień.

DSC_0192

Do jednej porcji frytek potrzebowałam 2 ziemniaków, to wystarczy w zupełności.

1 szklanka oleju, i torebka przyprawy do sałatek Tzatzyki jest to sypki sos czosnkowy, z tego co czytam można go zrobić samemu z odrobinki pomieszanych składników takich jak: czosnek sypki, sól, kwasek cytrynowy, koperek, pieprz, odrobina mleka w proszku. Wsypcie to w szklaneczkę dosłownie nabierając na opuszek palców i wymieszajcie razem. Wysoki garnek do podgrzania oleju i smażenia plastrów ziemniaków na nim.

Sposób wykonania.

1. Obieramy dwa średnie ziemniaki ze skórki.

2. Kroimy w bardzo, bardzo cieniutkie talarki. Można to zrobić ostrym nożem ręcznie, ale też można to pociąć w malakserze o odpowiednim nożu.

3. Ziemniaki należy dobrze umyć, aby skrobia się zmyła. Tą czynność powtórzyć jeszcze raz po osuszeniu ziemniaków na papierowym ręczniku.  Gdy kolejno wyschną są gotowe do smażenia na oleju w garnku.  Kupiłam ostatnio bezwonny olej kokosowy, nie jest szkodliwy, można i na nim usmażyć ale czy tak samo będzie smakować nie wiem, jeszcze nie sprawdziłam. Taki ekologiczny olej kokosowy można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością kosztuje mały słoiczek około 17 złotych. Niestety wtedy to może wyjść dość drogo, no ale olej ten można znów po ostudzeniu przelać do słoika, aby przydał się na następne smażenie.

4. Olej przelać lub włożyć do garnka rozgrzać bardzo mocno, ale uważać aby oleju nie spalić, można wtedy zmniejszyć palnik trochę.

5. Suche cieniutkie talarki wrzucać tak, aby każdy pływał oddzielnie, po chwili przekręcić i wyjąć tak aby się nie spalił. Trzeba tez w miarę szybko to zrobić, aby za długo nie smażył się w oleju, bo wtedy zmieni kolor na zbyt brązowy i będzie niesmaczny.

6. Tak usmażone talarki ziemniaków wyciągać na papierowy ręcznik, aby tłuszcz wsiąkł do ręcznika i kolejne parte ziemniaków tak samo, będzie ich ze 4 lub pięć.

Jeśli chcemy uzyskać czipsy a raczej chrupaczki paprykowe, robimy w ten sam sposób do miseczki wsypujemy minimalna ilość papryki, soli.  To samo z innymi przyprawami i smakami, bazylia, koperek itp. Jedna prosta zasada te przyprawy i zioła muszą być w postaci proszku. A wierzcie mi, że można takie znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Smacznego.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>