Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / DYNIOWY FRANCUSKI POCAŁUNEK – GORĄCA ZUPA Z PURÉE JEANA

DYNIOWY FRANCUSKI POCAŁUNEK – GORĄCA ZUPA Z PURÉE JEANA

12309393_10205708673577339_1972701442_n

 

Przepis dostałam od Jeana mojego znajomego z Francji. Przesłał swoje przepisy i zdjęcia potraw z dyni, aby pomóc mi w publikacji sobotniego wydania Gazety Olsztyńskiej. Ten okres był dla mnie trudny, bo syn w szpitalu a ja z nim prawie non stop. Gdy zobaczyłam zdjęcia Jeana z dynią pokrojoną na 10 kawałków, strasznie spodobał mi się ten pomysł a potrawy pasują idealnie do tej pory roku.

Masa przesłanych uczuć i pozdrowień, razem z przepisami i zdjęciami odczułam jako przyjazny gest, który dostałam od ludzi, którzy też się martwią. To wszystko daje mi siłę, także dziękuje wszystkim Jeanowi a także tym, którzy to robią. A robi to wiele osób, cały czas, dziękuję kochani za te wasze smsy, rozmowy. W przesyłce były przepisy na ciasto dyniowe, puree i zupę. Do wydania gazety wybrałam zupę i puree, bo jest to bardzo pożywne, szkoda tylko że mój Szymuś nie chce takich rzeczy jeść, to by to na pewno go postawiło na nogi. Na blogu chce wkleić wszystko od Jeana, szkoda cokolwiek z jego podarunków usuwać. Oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę wysyłał jeszcze coś dla mnie, to przyjmę wszystko, piszcie, wysyłajcie, będzie to mile widziane. Szkoda, ze nie mam jeszcze takiego obwoźnego kucharza, który by mi przyjeżdżał i serwował takie pyszności, może i Szymuś by się w końcu skusił, oj jak bym chciała! Dzielę się wiec z Wami tym przepisem, a także pozdrowieniami z Francji.

Acha wiem, że przegięłam trochę z tym tytułem, z tym pocałunkiem, tytuł taki trochę nawet erotyczny mi wyszedł, ale dostałam pozwolenie, aby ująć to jako wyraz uczucia a mi tak brakuje pocałunków, ze musiałam tak napisać. Szymuś już nie lubi, bo duży chłopak. Mówi: Mama nie całuj mnie, no nie całuj…Ech!

Koszt – ok. 15 zł

Czas przygotowania – ok. 60 minut

Liczba porcji – 6 – 8

Składniki: – Dynia – 500 g – Ziemniaki – 100 g – Kostka rosołowa z kurczaka – makaron do zupy (według upodobań, najlepszy będzie jakiś bardzo drobny, może być też zacierka) – Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, z dyni wybrać miąższ, gotować ziemniaki i dynię razem w ok. 3 litrach wody do miękkości, a więc ok. 30-40 minut. Po tym czasie odcedzić. Ugotowane ziemniaki i dynię można użyć do przygotowania doskonałego puree. Wystarczy ubić je z odrobiną masła i/lub kwaśnej śmietany. Wywar ponownie zagotować, dodać kostkę rosołową, wsypać makaron (tyle ile chcecie, moim zdaniem do tej objętości zupy można dać całą 400-gramową paczkę) i gotować na małym ogniu powoli przez ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

W bulionie Jeana małe dodatki

12312244_10205708723618590_1743494637_n

Dodatkowe dynie mogą być przechowywane w niskich temperaturach, w lodówce do późniejszego wykorzystania.
12305791_10205708681257531_307032709_n
 
12309322_10205708673857346_71859724_n
S’il vous plaît
Bon appétit! :-)
 
 
12309377_10205711441566537_103664741_n
Pumpkin pie
Ingredients:
– 1 pastry
– 800 g of pumpkin
– 2 eggs
– 2 egg yolks
– 20 cl of sour cream liquid
– 60 g grated cheese
– A pinch of nutmeg (muscade)
– salt
– pepper
Preparation:
Bake your pumpkin Under steam for 15-20 minutes ( you can also boil it).
Make a puree. Add eggs, sour cream, grated cheese, nutmeg, pinch of salt and pepper. Mix with spoon until the mixture was homogeneous and fluid.
Expand your dough in a small pie tin that you have previously buttered. Prick the bottom with a fork.
Pour the mixture into the pie dish.
Place the dish in the oven that you have previously heated to 180 ° C. Cook for 30-40 minutes.
Taste preferably cold

Pastry
Ingredients:
– 220 g flour
– 125 g butter
– 1 tablespoon sugar
– 1 pinch of salt
Preparation:
Knead by hand the flour, sugar and a pinch of salt with the softened butter until a homogeneous ball shall be obtained. I would propose however half of a spoon nutmeg has a strong taste.

Let stand 20 minutes at refrigerator.
The dough is ready

12286093_10205711977499935_1637734693_n
We have already eaten one part of it !
Jean z żoną zjadł już jedną część a druga ma być dla nas… :-)
Dziękujemy Jean! :-) To urocze…
Powiem tylko w tajemnicy, że Jean piekł i gotował to wszystko, dla swojej żony, która po zabiegu dość poważnym wyszła ze szpitala.
tłumaczenie
Ciasto dyniowe
Składniki:
– 1 ciasto
– 800 g dyni
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 20 ml śmietany
– 60 g startego sera
– Szczypta gałki muszkatołowej (muscade)
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Piec dynię w parze przez 15-20 minut (można również gotować).
Dodać przecier. Dodać jajka, śmietanę, starty ser, gałki muszkatołowej, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać z łyżką gałki muszkatołowej albo pół, bo to mocny smak, aż mieszanina była jednorodna i płynna.
Rozwiń swoje ciasto ciasto w małej puszce, które zostały wcześniej masłem. Nakłuć spód widelcem.
Przelać do naczynia kołowego.
Umieścić naczynie w piecu, które zostały wcześniej rozgrzanym do 180 ° C. Cook, przez 30-40 minut.
Smakują najlepiej na zimno
Ciasto
Składniki:
– 220 g mąki
– 125 g masła
– Cukier 1 łyżka
– 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Zagnieść ręką mąkę, cukier i szczyptę soli z zmiękczonej masło do uzyskania jednorodnej kuli należy uzyskać.
Odstawić na 20 minut w lodówce.
Ciasto jest gotowy

Leave a Reply

Your email address will not be published.