Home / KULINARNE / FOTO KULINARIA / DZIAŁO SIĘ! WARSZTATY KULINARNE Z KLAUDIĄ BUDNY FINALISTKĄ IV EDYCJI MASTERCHEFA- FOTORELACJA

DZIAŁO SIĘ! WARSZTATY KULINARNE Z KLAUDIĄ BUDNY FINALISTKĄ IV EDYCJI MASTERCHEFA- FOTORELACJA

1 kb

Na poniedziałkowych warsztatach kulinarnych z Klaudią Budny tj. 25 stycznia 2016 r. miałam okazję być gościem i fotoreporterem. Z przyjemnością śledziłam poczynania wszystkich uczestników i było to dla mnie niesamowitym przeżyciem.  Klaudia –  przypomnijmy finalistka IV edycji programu MasterChef jest przesympatyczną dziewczyną i niesamowicie uzdolnioną kulinarnie. Jako dziecko i nastolatka zdobywała główne nagrody w konkursach tańca towarzyskiego tu odesłanie do wywiadu, który osobiście pilotowałam. Ukazał się on również w Gazecie Olsztyńskiej we wrześniu 2015 r. w momencie zakwalifikowania się Klaudii do programu MasterChef. – Link do artykułu

Przyglądając się jej pracy z innymi fanami gotowania muszę stwierdzić, że jest profesjonalistką. Potrafi z każdej sytuacji wybrnąć doskonale, kompetentnie i zabawnie. Ponieważ zrobiłam ogrom różnych zdjęć, zrobię z tego artykułu fotorelację.

Wspomnę tylko, że warsztaty odbyły się w Restauracji Lago, znajdującej się przy samiutkim brzegu Jeziora Krzywego, dla ciekawskich gdzie to jest napiszę, że przy ul. Olimpijskiej na Likusach.

Jak wygląda w środku zauważycie również na zdjęciach, świetne miejsce nie tylko na spędzenie tam wolnego czasu i przekąszenie czegoś dobrego, ale również organizację wszelakich imprez, pokazów kulinarnych i innych.

Kaludia Budny 3

Przestrzeń znakomita, nocą wygląda bardzo ciekawie, jakby wszędzie były lustra.!

Klaudia Budny 25

Dobrze przejdźmy do gotowania. :-) Tematem przewodnim w zasadzie były ryby. Sztuka filetowania i wykrajania ryby nie jest prosta i można łatwo się pokaleczyć, jeśli jest to oczywiście ryba drapieżna. :-

Klaudia Budny 16

Klaudia Budny 12

/Zdjęcia można powiększyć, klikając na nie i jeszcze raz klikając można wejść w pełen ich rozmiar. /

Na warsztatach była przygotowywana również ciekawa sałatka, ceviche z dorsza. Jak sama Klaudia mówi, nie była fanką surowej ryby, ale to danie bardzo jej przypadło do gustu. Okazuje się, że po połączeniu kwasu z rybą przestaje być ona surowa.

Klaudia Budny 24

Klaudia Budny 10 Klaudia Budny 23

Klaudia Budny1

Awokado, dorsz, papryczka  chili, cebula czerwona, pomarańcza i co tam jeszcze jest? Co? Byłam tak skupiona na zdjęciach, że zupełnie nie pamiętam o czym Klaudia mówiła, może mi ktoś podpowie? :-)  O szczypiorek także.

warsztaty4

 

Sałatka była na deser a na obiad … Cóż to było za danie główne? Czyżby też Ryba? :-) No jasne ryba drapieżnik, Dorada z sosem francuskim, puree z białych warzyw i szpinak.

 

Puree było z selera i korzenia pietruszki to pamiętam. Ten smak jest lekko wyczuwalny, ale naprawdę niewiele w porównaniu z puree z ziemniaków. Pamiętam dokładnie, bo też jadłam… :-) Udało mi się załapać na to pyszne danie. Agnieszko dziękuje Kochana, przygotowałaś dla mnie dodatkowy talerz.

warsytatz y Klaudia

Zapamiętać!

Pomarańczę turlamy, abyśmy mogli uzyskać więcej soku z cytrusów, to samo z cytryną, no o tym to nie wiedziałam. Pół pomarańczy na porcję. Ale jaką? Nic nie pamiętam. Jak przejrzę wideo, uzupełnię. Już wiem. :-) Pomarańcze były do ceviche.

pomarańcza

rzbka y puree

Przygotowywanie ciasta Tiramisu na biszkopcie i sosik…z mango bez niczego więcej.

sosik

degustacja

 

Informacyjnie -Na warsztatach poznałam interesującą osobowość Beatę Obuchowicz, dziewczynę z Dywit, która tryskała energią i wiadomościami dotyczącymi jej własnych patentów na rozmaite rzeczy. Zauroczyła mnie tym, że prowadzi stołówkę – obiady za 5 złotych i mimo tak małego budżetu gotuje smacznie, zdrowo i z pasją, bo samo to że się szkoli i uczestniczy w różnych warsztatach kulinarnych jest czymś wspaniałym! Swoje specjały serwuje nie tylko na stołówce, może w niedługim czasie i o niej troszkę napiszę i pokażę jej specjały tu na blogu a może i w sobotnich wydaniach Gazety Olsztyńskiej. Śledźcie proszę te wydania, są w niej zawsze moje historie z kulinarnymi przepisami. W tę sobotę, czyli 30 stycznia ukaże się przepis Klaudii na ciasto czekoladowe z wiśniami…

Zapraszam!

 

Jeśli kogoś interesują tego typu warsztaty z Klaudią Budny podaję do niej maila, piszcie… budnyklaudia@gmail.com

Jeśli kogoś interesuje wynajęcie Pomieszczenia Restauracji Lago podaję również telefon 535000091

 

Jeszcze pamiątkowe zdjęcie z Klaudią :-)

Klaudia Budnz y Mina Wetp

Byłam wykończona, bo choroba syna mnie całkowicie wyczerpała, przez dwa miesiące po szpitalach ale było warto być na tych warsztatach. Uczta dla oka i podniebienia. Dziękuje Klaudio za zaproszenie!

Dostałam równie lampkę wina musującego Preseco z sorbetem z malin. Sorbet dla tych, co to nie wiedzą są to zmiksowane owoce, zamrożone i podane tak jak gałka lodów.

 

2 komentarze

  1. Na pewno też nieco się odstresowałaś. Takie warsztaty są super, tylko pozazdrościć.

    • Oj tak Awiolu, zawsze takie imprezy mi dają paliwa… człowiek wyłącza się od domowych spraw… Ale tam się bardzo mocno napracowałam całe 3 bite godziny stałam na nogach i non stop pstrykałam zdjęcia w rożnych miejscach, pozycjach ;-) i nagrywałam film. Ale ja to kocham, nie czuję zmęczenia w trakcie, choć ciała nie oszukamy… Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.