Home / KULINARNE / IDEALNY BISZKOPT NA IMPREZY – NIGDY NIE OPADNIE, BO JEST W NIM PEWIEN ZASKAKUJĄCY DODATEK

IDEALNY BISZKOPT NA IMPREZY – NIGDY NIE OPADNIE, BO JEST W NIM PEWIEN ZASKAKUJĄCY DODATEK

biszkopt  świetny na tort z kolorowymi kremami
Jest to przepis na biszkopt idealny do mas kremowych, idealny do tortów na wystawne imprezy, a jeśli kremy to polecam strzykawki, :-) wypróbowane, świetnie się nimi i wygodnie rysuje na biszkopcie, w ten sposób dzieciaki mogą same go zdobić. Warto wypróbować…
Ten biszkopt jest szczególny, bo nie musimy się martwić, że nam przy pieczeniu  nie opadnie50786 czarodziejski środek, który pani Beata Obuchowicz z Dywit do tortów zawsze dodaje. Swój patent na taki właśnie idealny biszkopt dziś nam zdradza.
Ma ona bardzo duże doświadczenie w pieczeniu biszkoptów, więc można spokojnie jej zaufać. Często przygotowuje torty na rożne przyjęcia, dlatego nie może sobie pozwolić, aby biszkopt jej nie wyszedł, nie urósł czy opadł. Jeśli kogoś interesuje pomoc pani Beaty w przygotowaniu smakołyków na przyjęcie lub wesele to proszę do niej dzwonić, pod numer         507869960. Można ją znaleźć w Dywitach, prowadzi tam jedną z lepszych stołówek szkolnych oraz catering.
A teraz co nam pani Beata zdradza, cóż to za czarodziejski środek, dzięki któremu biszkopt nie opada.  Okazuje się, że jest nim ocet! Też byłam zdziwiona, gdy o tym usłyszałam, bo jak można do takich słodkości dodać coś takiego, taki silny kwas. Wygląda na to, że jest to wręcz konieczne, a biszkopt dzięki temu idealnie urośnie i nie opadnie.
Przepis jest na duży biszkopt, taki którym spokojnie można nakarmić wielu łasuchów słodkości. Z biszkoptem takim można zrobić wszystko, posmarować dżemem, nutellą, oblać galaretką. Położyć także choćby same owoce albo bitą śmietanę, jeśli już ktoś bez niej żyć nie może. Nie trzeba się męczyć z jakimiś kremami, bo biszkopt przecież jest ciastem uniwersalnym…
Liczba porcji

15- 20
Czas przygotowania
15 minut wykonanie  + 30 min pieczenie
Koszt
ok. 15 złotych
Produkty potrzebne:
10 jaj,
2 razy po 3/4 szklanki cukru,
odrobina soli,
2 szklanki mąki tortowej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki octu,
6 łyżek oleju rzepakowego,
kilka kropel oleju waniliowego,
oraz pergamin do blachy.
 Sposób przygotowania:
1. Oddzielić białko od żółtka.
2. Ubić białko na sztywno z szczyptą soli.
12746091_222865351391689_2145629807_n
3. Dodać 2 razy po 3/4 szklanki cukru.
12713882_222867908058100_1343087419_n
4. Przesiać 2 szklanki mąki tortowej, 4 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
12736401_222868881391336_1964469809_n
5. Do ubitych białek z cukrem, dodać 2 łyżki octu i dalej ubijać.
12721702_222868291391395_1799103424_n
6. Do masy dodać żółtka i zmniejszyć obroty miksera, dalej ubijając.
12736011_222868478058043_1647312395_n
7. Dodać do masy 6 łyżek oleju i kilka kropel olejku waniliowego.
8. Teraz albo łyżką lub na małych obrotach miksera dodawać należy po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia.

 

9. Blachę wyłożyć pergaminem i wylać na nią masę.

10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach C, około 30 minut.
Smacznego.
12666336_222905424721015_1814797358_n

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>