Home / KULINARNE / DRUGIE DANIA / KASZANKA Z WINOGRONAMI – DESER CZY DANIE GŁÓWNE? Uwaga to jest smaczne!

KASZANKA Z WINOGRONAMI – DESER CZY DANIE GŁÓWNE? Uwaga to jest smaczne!

DSC_0450

 

Czy kaszanka na słodko może smakować? Ależ owszem. Przekonałam się o tym dawno temu, gdy mój kolega Henryk nie wyjawiając co to, namówił mnie do spróbowania przygotowanej przez siebie potrawy.  Gdy zdradził mi co było na talerzu, zdziwiło mnie, że zjadłam ją ze smakiem. Nigdy wcześniej nie lubiłam kaszanki i gdym jej wtedy nie spróbowała, zawsze czułabym obrzydzenie.

Gdy dostałam kilka dni temu cały kosz winogron, zebranych w ogrodzie moich teściów, pierwsze co, to właśnie pomyślałam o kaszance Henryka. Był on niezwykle pomysłowy w swoim gotowaniu a ja miałam okazję sprawdzić, czy uda mi się odtworzyć ten smak jego potrawy. Mając tyle winogron do dyspozycji nie mogło być inaczej, kupiłam więc kaszankę i gotowałam.

Degustacja odbyła się w redakcji, koledzy chwalili, więc eksperyment uznałam za udany.

Od tamtego dnia nigdy więcej kaszanki nie jadłam, aż do teraz. Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego ten smak tak utrwalił mi się w głowie, dzięki czemu mogłam bez problemu odtworzyć go, po tylu latach. Dziś przekazuję go tym, wszystkim którzy są smakoszami kaszanki choć nie tylko im, może ktoś z ciekawości zrobi ją, aby przekonać się, że takie zestawienie kaszanki z winogronami jest naprawdę dobre.

Zdradzę jeszcze, że mój 7 letni syn, jak zobaczył kaszankę i poczuł jej zapach powiedział: -mamo co Ty znów kupiłaś, a fuj, jak to śmierdzi! Zabawne jest to, że gdy potrawa z kaszanki była już gotowa, wszedł do kuchni i powiedział: a co tak pachnie?

 

Liczba porcji -6 / koszt -24 zł / czas przygotowania 40 min/ smażenia 20 minut

 

Do sporządzenia kaszanki z winogronami należy kupić: winogrona pół kg, 3 łyżki cukru, kaszankę 12 centymetrowy gruby kawałek (tj. około? nie wiem, dlatego podałam w cm.) , cebulę białą, masło, natkę pietruszki, wino pół słodkie, pieprz czarny, sól, tymianek może być świeży albo suszony. W mojej potrawie jest suszony.

 DSC_0404

Sposób przygotowania:

1) Winogrona umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Posypać 2 łyżkami cukru. Dodatkowa  płaska łyżka cukru może być potrzebna na koniec, trzeba potrawę spróbować i ewentualnie wtedy dodać cukier. Ja miałam winogrona ogrodowe, zielone i one były dość kwaśne, dlatego ja dodałam. Wy możecie już nie dodawać więcej, jeśli wasze winogrona będą słodkie, sami ocenicie po spróbowaniu kaszanki już na patelni. Konieczne jest wyciągnięcie pestek ze środka winogron, ja nie wyjęłam i bardzo przeszkadzały mimo, iż potrawa była smaczna.

DSC_0417

2) Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie kawałki, podsmażyć na masełku, posolić.

3) Do cebuli dodać winogrona, podsmażyć aż puszczą sok i polać odrobiną czerwonego wina, dosłownie 2-3 łyżki, może być Porto (albo każde wino pół słodkie).

DSC_0420

4) Kaszankę wyjąć z flaka i pokroić na kawałki, włożyć na patelnię do powstałego sosu i smażyć dość długo, aż kaszanka przestanie pływać w powstałym sosie.

DSC_0425

5) Popieprzyć, posolić, dodać odrobinę tymianku i na koniec już na talerzu, posypać świeżą natką pietruszki.

DSC_0440

Kaszankę podawać na ciepło. Można na wierzch oprócz natki pietruszki położyć ćwiartki  czerwonych bądź zielonych winogron.

Smacznego.

 

 

2 komentarze

  1. Ze składników wnioskuję, że danie jest dobre. Pozdrawiam Mino. :)

  2. Matko, nigdy nie pomyślałabym nawet o takim połączeniu…

Leave a Reply

Your email address will not be published.