Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / ARCHIWALNE / KŁIK – NIESPOTYKANE CIASTO URODZINOWE, KTÓRE CZARUJE SWOIM SMAKIEM!

KŁIK – NIESPOTYKANE CIASTO URODZINOWE, KTÓRE CZARUJE SWOIM SMAKIEM!

KOLEJNA WAŻNA SPRAWA „PODNIEBIENIOWA” W MOJEJ RODZINIE- „KŁIK”.

To nieprawdopodobnie pyszne ciasto przyjechało z Niemiec, mało kto o nim wie, jak jestem w sklepie i szukam oranżadek musujących o smaku pomarańczowym, które potrzebne są koniecznie do masy tego ciasta, zawsze o nim opowiadam, bo jego smak naprawdę czaruje wszystkich, dorosłych a przeważnie dzieci! Dlatego teraz przy każdej okazji urodzinowej, zamiast tortu, ono stoi na stole, wręcz błagają mnie o nie dzieciaki, dlatego o nim dziś piszę!

KŁIK.jpg

Na dobrą sprawę KŁIKA, są trzy wersje:

1. Pierwsza podstawowa – minimalistyczna, może nie wygląda zbyt pięknie, ale za to smakuje Bosko! Szybko i prosto można zrobić tę wersję.

Biszkopt przekrojony na pół i ta czarodziejska masa w środku, wierzcie mi, że przy tym smaku masy to w zupełności wystarcza, aby nim się rozkoszować.

2. Druga wersja w zasadzie to samo, ale polane bezbłędną czekoladą, przepis na nią też w innym punkcie zdradzę, napomknę tylko, że ta czekolada nie jest wcale taka słodka i nie wykonana z gorzkiego kakao. ( Ta wersja najbardziej smakuje dzieciom, bo polana tą specyficzną, inną niż wszystkie w smaku czekoladą.

3. Trzecia wersja w zasadzie to samo, z dodatkiem dwóch rzeczy, nie tylko tej wykwintnej, niepowtarzalnej w smaku czekolady, ale również truskawek, których smak podkreśla to ciasto a raczej już tort urodzinowy. (Dodam koniecznie do tego, że ta masa jest o tyle smaczna, że ja ją potrafię jeść na śniadanie, obiad i na kolację, ani przez chwilę mi po niej nie było niedobrze, bo nie jest za słodka, ani za mdła, mogłabym nawet dodać, że jest ona kwaśna, a dlaczego kwaśna? No właśnie i tu jest jej czar.

Najpierw zacznę od masy, bo do tej masy wystarczy zwyczajny biszkopt upieczony w piekarniku i przecięty na pół.

krem do KŁIKA.jpg

Ważne:  Zwróćcie szczególną uwagę na tę oranżadę musującą w proszku, musi być to musujące. Taką oranżadkę w torebce można kupić w większych marketach, ja kupuję ją w Realu.

Przepis na ciasto do Kłika czyli inaczej zwykły, niezwykły biszkopt.

Jeśli chcesz zrobić to w dużej blasze, musisz oczywiście składniki te podwoić, oprócz cukru. Albo upiec dwa biszkopty. Pieczemy 25 minut w 180  stopniach. Ciasto sprawdzamy wykałaczką, jak po wyjęciu się klei, jeszcze musi się dopiec.

ciasto na kłika.jpg

Czekolada na Kłika  „palce lizać”, moja córka robi ją sama bardzo często, gdy marzy o czymś słodkim…

czekolada do kłika.jpg

Czekolada ma być lejąca, wtedy można nią pisać, może się rozmazywać, ale wtedy właśnie jest najsmaczniejsza, dzięki dodatku tej kwaśnej śmietany nie jest aż tak mocno słodka, ale za to można ją jeść z garnka palcami!

UWAGA!

NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA W PRZYGOTOWANIU TEGO CIASTA.

KREM RAZEM Z BISZKOPTEM MUSI STAĆ W LODÓWCE PRZED PODANIEM GO, NAJLEPIEJ CAŁĄ NOC, WTEDY KREM NASĄCZY FAJNIE BISZKOPT, DLATEGO ROBIĆ NALEŻY JE DZIEŃ PRZED IMPREZĄ CZY URODZINAMI.

CIASTO te razem z kremem należy już wkładać w wysokim naczyniu tak aby krem nie wypływał bokami, dopiero jak postoi w lodówce kilka godzin jest bardziej ścisły, do formy okrągłej można dokupić specjalną plastikową objemkę.

Smacznego!

Archiwum 7.11.2013

3 comments

  1. Nie piję, nie palę, słodzę i dobrze mi z tym. Więcej grzechów nie pamiętam ;)

  2. Witam.Chcialam zapytac czy zamiast smietany (nie znosze bitej smietany) mozna uzyc mascarpone? czy efekt bedzie ten sam?

    • Kingo spróbuj, ja nigdy nie robiłam z mascarpone, co więcej ten serek mi się ostatnio zważył.Nie lubisz, ale warto spróbować, bo krem jest niesamowity, pyszny. Dziś w szkole u mojego syna, dzieci krzyczały że nie chcą a później dokładkę chciały… wypróbuj śmietana tania w porównaniu z mascarpone. Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>