Home / RODZINA I DZIECKO / Pamiętnik / KOLEJNE POBRANIE KRWI SZYMKA – CZEKAMY NA MARKERY

KOLEJNE POBRANIE KRWI SZYMKA – CZEKAMY NA MARKERY

DSC_1110

Nie wiem już sama, niby lepiej, niby wyniki lepsze, wiec dlaczego się denerwuje? Dlaczego dzisiaj nie mam humoru i jestem jakaś zniechęcona do wszystkiego? Szymkowi też się to udziela. Dzisiaj wcześnie położył się spać, a jak grał w karty to prawie na leżąco. Myślę że nie ma siły a pokazuje mi że jest wszystko ok, abym tylko znów go nie zawiozła do szpitala.

Nawet jak kładliśmy się spać, to gdy dotykałam jego czoła a byłam strasznie zimna, on powiedział do mnie: Co pewnie powiesz, że mam gorączkę? Mój Ty Boże… kiedy ten strach się skończy?! Kiedy?!

 

Muszę rano wstać i napisać do doktor maila, bo czeka na nowe wieści o stanie Szymona. Zostaliśmy w Olsztynie warunkowo jeśli wyniki będą się poprawiać. Na razie jest obniżenie CRP, ale już nie tak duże jak było w tamtym tygodniu, no i pojawia się pytanie -Dlaczego? Namówiono mnie do zrobienia prywatnie markerów nowotworowych, zrobiłam trzy. Cholerstwo jest tak drogie, że te wszystkie badania do kupy to już niezła sumka wychodzi a jeszcze mamy zamiar zrobić mu prywatnie rezonans. Ale to już po urodzinach. Nie chce go stresować i męczyć, a jeśli w rezonansie coś wyjdzie to trzeba będzie jechać do szpitala… więc tym bardziej jeszcze do urodzin musimy wytrzymać i nie stresować dzieciaka. Tylko czy on da radę, czy będzie miał siłę? Na razie waga ciała stoi, troszkę nawet chyba wzrosła o 100 gram, niezły wyczyn.

Rzeczywiście wyczyn, nie wiem co o tym myśleć, ale jak patrze rano na niego to jakoś nie wygląda mi dobrze, jest zbyt blady. Dlaczego jego barwa skóry się nie poprawia?? Ostatnio miał nawet oczy podkrążone jak wstał… czyżby się nie wysypiał? Fakt od kilku dni kręci się w łóżku całą noc, ale ja też… a to silny wiatr a to stukanie, pukanie o coś, a to myśli które nie dają spać…

Krew utajona w kale wyszła ujemna, pasożytów brak, lamblii też.

Clostridium difficile, toksyna A/B w kale także nie stwierdzono.

Kolejny kał na lamblie znów ujemny.

 

Zrobiliśmy jeszcze badania tj.:

Kalprotektyne w kale metodą Elisa – na wynik czekamy

CA 19-9 (marker – nowotwory trzustki i dróg żółciowych, rak jelita) – na wynik czekamy

i Beta 2 mikroglobulina ( marker na wzrost w przebiegu chłoniaków złośliwych) -na wynik czekamy.

Musimy sporo czasu na te wyniki poczekać, nawet do 30 dni.

 

Dzisiejszy wynik z krwi – jego odchylenia to:

Hemoglobelina 10,1 niższa o 0,1 od poprzedniego wyniku. norma to 11,1 – 14,7  – czyli gorzej…

MCV 69 norma 72-87 taki sam jak ostatnio.

MCH 21 niższy o 1 niż poprzednio, norma to 26-31 – czyli gorzej…

Płytki krwi 552, spadły, uff, ostatnio były na poziomie 573  norma jest od 170-450  – lepiej

MPV 8,7 spadek od poprzedniego o 0,1  norma to 9-13 – czyli gorzej

PCT 0,48 tu lepiej niż ostatnio, bo było 0,50  a norma jest od 0,17-0,35

Bazofile spadły do 0,00 ostatnio miał w normie – norma to od 0,01 -0,06

Wszędzie widzę jakieś spadki, ale jeszcze w normie tylko

w Limfocytach podwyższenie 49,0  – norma to 15,5-56,6

OB 72 tak jak ostatnio czyli jak tydzień temu – norma to od  0-10

CRP 73,4 tydzień temu było 87,4 więc jest spadek o 14 punktów, już mniej niż w poprzednim tygodniu,  wtedy spadło aż o 33,6 jednostek – norma to  od 0-0,5

CEA (Marker nowotwór, rak jelita grubego (głównie), rak wątrobowokomórkowy, rak trzustki, rak żołądka, rak płuca, rak sutka, rak rdzeniasty tarczycy, rak szyjki macicy, rak prostaty, rak pęcherza moczowego – wyszedł mu 0,60

Czytam teraz opinię lekarza chirurga z Jaworzna  Lek. Tomasz Stawski.

Tylko nieznacznie jest przekroczona norma stężenia CEA. Takie podwyższenie jest raczej nieistotne kliniczne i może być związane nawet z niewielkim stanem zapalnym toczącym się w organizmie. Proszę poczytać sobie na temat CEA na stronie: http://portal.abczdrowie.pl/antygen-rakowo-plodowy-cea Dopiero poziom CEA znacznie przekraczający 10 może wskazywać na schorzenia nowotworowe, więc nie ma powodu do niepokoju.

No ale jest jakiś sygnał przecież, bo nie 0.

To tyle z wyników.

Jeśli kogoś interesuje jaki jest koszt poszczególnych markerów to 3 mogę podać.

DSC_1160

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>