Home / KULINARNE / RODZINNA KOLACJA – ULUBIONE PYSZNE KANAPKI MOJEGO TATY

RODZINNA KOLACJA – ULUBIONE PYSZNE KANAPKI MOJEGO TATY

 

DSC_0069[1]

Dzisiaj wzięło mnie na wspomnienia, to ulubione kanapki mojego taty, robił je często na kolacje a nam, dzieciom jeszcze dodatkowo kroił na malutkie kawałeczki, abyśmy zjedli więcej aby jedzenie ich było przyjemniejsze. Wczoraj zrobiłam dokładnie tak samo dla mojego syna, aby chciało mu się wkładać jedzenie do buzi. Przez chorobę chudnie z dnia na dzień a ja nie mogę nic zrobić. Nadal nie wiadomo na co jest chory.

Gdy tak kroiłam te kanapki, przypomniałam sobie o moim tacie i dziś ten wpis jemu dedykuje. Nie miałam okazji poznać go dobrze, mama wychowywała nas sama, czyli mnie, mojego brata i siostrę. Z tatą nie miałam kontaktu przez ponad 30 lat, zmarł kilkanaście lat temu. Jednak pomimo braku kontaktu,  to jedno fajne wspomnienie pozostało. Ach, potrafił jeszcze pięknie szkicować.Wygląda na to, że talent w ręku przekazał mnie, bo też szkicuję ale wróćmy do kanapek. Przepis może dla niektórych banalny, zwykły ale rodzinny i ciepły. Zanim przejdę do dokładnego opisu, muszę z wami się czymś podzielić. Oglądałam kilka dni temu razem z synem film Disneya pt. Dobry Dinozaur. Film zresztą bardzo wzruszający. Pod koniec filmu popłakałam się, mój syn wybrał ten film zamiast Star Wars. Powiedział mi: Wiesz mamo nie tylko Ty przy tym płaczesz… Nasunęła mi się wtedy pewna myśl związana ze słowem tato. Jak wielkim szczęściem dla dziecka jest wychowywać się w pełnej rodzinie i z mamą i tatą. Cały wątek filmu jest o więzi, rodzinie, o tacie i w zasadzie przez ten film dzisiaj publikuję ulubione kanapki mojego taty. Już nie mam okazji je z nim razem zjeść, ale mam okazję częstować nimi swoje dzieci i tego wam wszystkim również życzę. Dzielmy się z dziećmi tymi pięknymi chwilami, aby to je zapamiętały.

Co potrzebne na 5 doskonałych, pysznych kanapek, naprawdę minimalne ilości produktów?

5 plasterków kiełbasy żywieckiej albo szynki,

2 plastry sera, lub eden większy,

ugotowane jajko na twardo,

ogórek mały kiszony,

3 plastry ogórka zielonego,

pół dużego pomidora,

łyżka masła,

łyżka majonezu,

5 kromek chleba świeżego,

1/4 cebuli,

łyżeczka płaska majonezu,

pieprz i sól do smaku,

łyżka majonezu.

 

Liczba porcji

5 sztuk
Czas przygotowania
10 minut
Koszt
ok. 8 złotych

 

Sposób przygotowania:

1. Kromki posmarować masłem.

2. Plastry sera pokroić w małe prostokąty i kłaść na kanapkę jeden z każdej strony kromki.

3. Szynka podobnie jak ser tyle że kładziemy obok tez po dwóch stronach kromki chleba.

4 Jajko pokrojone na plastry też położyć po jednym na kromce w innym miejscu.

5. Posmarować odrobiną majonezu,

6. Połówkę pomidora pokroić w plastry i bach na kanapkę ;-) wiem skomplikowane jak całe kanapki za dużo roboty ale warto to wytrzymać. :-)

7. Ogórek pokroić w plastry i  położyć obok koło jajka.

8. Cebulę pokroić drobniutko na paski i położyć na majonez, ogórka i pomidora.

9. Posypać pieprzem i sola do smaku jak kto lubi.

Smacznego!

DSC_0086

 

DSC_0061[1]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>