Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / ARCHIWALNE / SMACZNA, WIOSENNA BOTWINKA W MIX WYPASIE

SMACZNA, WIOSENNA BOTWINKA W MIX WYPASIE

Jak ugotować smaczną, jedyną w swoim rodzaju botwinkę?

botwinka mix mina wetp.jpg

Czas wykonania? 

 

35 minut!

 

No właśnie! Celowo chciałam opublikować ten przepis, bo gdy za każdym razem mam chęć na botwinkę, to szukam, wertuję wtedy cały Internet, aby znaleźć odpowiedni przepis z tymi składnikami w niej, rzodkiewka i zwykły ogórek to rarytas, jako dodatek, ja osobiście uwielbiam taki mix! A ponieważ przepisów na botwinkę jest tak wiele, ja wybrałam swój własny indywidualny, zmodyfikowałam go tak, jak najbardziej mi smakuje! :-) 

Może i Wam się on spodoba?

 

Szkoda tylko, że nie mam dobrej pamięci do przepisów, nawet swoich własnych, muszę niestety wszystkie ulubione swoje smaki, trwale zapisywać, te najfajniejsze oczywiście tu publikuję, tak aby móc w każdej chwili, z każdego miejsca do nich wracać! :-)

 

Choćby przepis o naleśnikach PRL-owskich, mimo, iż sama przeprowadzałam badania, aby ustalić dokładnie proporcje składników, nie pamiętam go… już tak mam. Wyobraźcie sobie, że za każdym razem, jak je robię, wchodzę na blog i sprawdzam proporcje, które wyliczyłam, tak wiem, że zawsze mi one wyjdą, zawsze!

Dlatego Botwinka MIX,  musi też mieć swoją kartę właśnie tutaj. :-)

 

Potrzebne do niej, etapowo: Uwaga pogrubioną czcionką są wszystkie składniki, patrzcie również na dole. :-)

 

I etap

 

2 botwinki z korzeniami.

2 łyżki cukru.

1 łyżka Vegety.

1 ząbek czosnku.

1 duży garnek z zimną wodą. ;-)

To wszystko gotuje się 20 minut na niedużym ogniu, elektryczna kuchenka na 3, ewentualnie 4 poziomie, oczywiście botwinkę myjemy, obieramy korzeń czyli ten mały buraczek ;-) i kroimy na małe kawałki wszystko, korzenie też, czosnek też w plastry.

 

Przygotowujemy w tym czasie również:

4 jajka / należy je ugotować na twardo.

4 rzodkiewki / umyć i pokroić w małą kostkę.

pół ogórka zwykłego / umyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

6 młodych ziemniaczków / obrać pokroić i ugotować przydadzą się później do botwinki.

 

botwinka mix z rzodkiewka.jpg

 

II etap

 

Po 20 minutach gotowania do botwinki dodajemy:

 

2 łyżki octu, spokojnie tylko nie krzyczcie, to i tak niewiele na cały gar wody, delikatny posmak będzie. Są przepisy bez octu, że niby zdrowiej, ale ciupeńka nie zaszkodzi a będzie smaczniej.

 

1 łyżeczkę barszczyku w torebce– ja muszę bo inaczej mi botwinka nie smakuje, wy możecie bez tego, aby być zdrowszym.

Pól łyżeczki małej, płaskiej pieprzu czarnego, może troszkę mniej niż pół. :-)

 

1 łyżka płaska soli, ja dodałam sól morską.

 

To wszystko gotujemy jeszcze 10 minut, po tym czasie wyłączamy.

 

III etap

 

W oddzielnym naczyniu wlewamy:

1 całą małą śmietanę kwaśną 18 %, do niej wlewamy powoli trochę ugotowanej botwinki, jest gorąca więc trzeba uważać, należy mieszać cały czas, aby śmietana się nie zważyła, ten wywar przelewamy do całej zupy i mieszamy, w zasadzie to już koniec gotowania zupy. Teraz tylko dodatki na stół.

 

IV etap

 

Musimy mieć do botwinki koniecznie koperek, bez niego to ta zupa nie istnieje! Posypujemy nim zupę w garnku, może sobie w niej pływać na wierzchu. :-)

Koprem też posypujemy ugotowane ziemniaczki.

Pokrojoną rzodkiewkę i ogórka kładziemy na stole w oddzielnym naczyniu, to samo z jajkami, kroimy je na pół i niech sobie leżą na oddzielnym talerzyku.

 

Kolejność wkładania do miseczki przed nalaniem zupy jest dowolna, jak kto woli, ja wkładam najpierw ziemniaczki z koperkiem, później jajko, po tym dokładam rzodkiewkę i ogórka i podlewam to zupą z botwinki :-).

 

BOTWINKA NA MIX WYPASIE.jpg

 

Aha i najważniejsze: Tej zupy nie podgrzewamy, jemy zimną, albo letnią, połączenie ogórka i rzodkiewki w innym wydaniu, z gorącą zupą, było by niewypałem.

 

Pychota, polecam wszystkim!

Smacznego!

Zapewne jest to pyszna zupa, choćby na majówkę!

 

One comment

  1. I visited many blogs except the audio feature for audio songs current at
    this site is in fact fabulous.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>