Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / ARCHIWALNE / SYLWESTROWA DELICJA – ULUBIENICA DZIADKA LEONA

SYLWESTROWA DELICJA – ULUBIENICA DZIADKA LEONA

DELICJA ULUBIENICA DZIADKA LEONA minawetp

Te ciasto wymodziłam, odtwarzając przysmak ulubionego ciasta dziadka Leona. Nadaje się doskonale na Sylwestra i Nowy Rok, bo jest nie tylko kolorowe, ale i nieziemsko pyszne, kojarzy mi się również ze szczęściem, rodziną, radością i wyczekiwaniem tego najlepszego!

Pamiętam je z wizyt u dziadka, starał się zawsze je mieć, kiedy dzieci i wnuki do niego przyjeżdżały.

Sam, natomiast nie mógł się wręcz doczekać, kiedy zostanie pokrojone i rozdane na talerzach.

 

Dla mnie ciasto Delicja zawsze będzie specjalnym rarytasem, podawanym tylko na szczególne okazje i czymś wielce wyjątkowym, bo nie dość, że trochę przypomina ciastka delicje charakteryzujące się galaretką, biszkoptem i czekoladą, to historycznie przypomina mi cudownego, nieżyjącego już dziadka Leona.

 

Pamiętam jak połamał swoją najlepszą wędkę wygłupiając się przed wnukami goniąc uciekającego kota, albo jak śpiewał piosenkę na każde moje urodziny o ptaszynie, która stukała mu w ten dzień do okna, mówił również, że jeśli skrzywdzę jego najlepszego wnuka to wsadzi mnie we worek, włoży tam duży, ciężki kamień i wrzuci do Drwęcy! ;-) Oj dziadek był boski, taki dowcipniś, wesołek!

 

 

Dosyć tych sentymentów, bo zaraz się chyba rozryczę, zbyt dużo wspominając!  Teraz ten ważny przepis.

 

Delicja nie może być za słodka, będzie z masy KŁIKOWEJ, ( tu odnośnik jak się robi dokładnie masę kłikową, dodatkowo podkreślam, że w skład jej wchodzą: 2 oranżadki w proszku musujące o smaku pomarańczowym, 2 śmietany kwaśne 18 procent, śmietana 30 %, i 2 bite śmietany w proszku, to wszystko zmiksowane.)

Smak delicji, odtwarzałam skutecznie po śmierci dziadka i udało się, więc uważnie czytajcie, do niego potrzebne jest 6 kluczowych rzeczy.

1. Biszkopt.  Jak wykonać?

 

 

biszkopt do kłika lub Delicji.jpg 

2. Masa KŁIKOWA.  (Jak wykonać, w odesłaniach pod nazwą, przed punktem 1,  ale i na zdjęciu .)

 

3. Kakao, lub napój kakaowy w proszku do rozmieszania z połową masy. ( 2 lub 3 łyżki kakao lub napoju w proszku kakaowego wsypujemy do masy kłikowej i chwilkę miksujemy.)

( jak wykonać punkt 2 i 3, na zdjęciu.) 

 

masa do Delicji.jpg

 

4. Galaretka, koniecznie czerwona najlepiej truskawkowa. (Sztuk 3 lub nawet 4) Tu pamiętać należy, że robimy ją już na początku, bo galaretka musi przed położeniem na krem czy ciasto się zsiąść, tak aby nie wsiąkła nam w ciasto i krem, najpierw niech postoi w zlewie napełnionym zimną wodą, w ten sposób ostygnie, a później wstawimy ją do lodówki, po godzinie lub dwóch powinna być już dobra do wylania na ciasto, pilnujemy jej zerkając co jakiś czas do lodówki tak aby całkiem nam niezastygła :-) 

 

5. Ciasteczka małe, Petitki. Tak mniej więcej należy mieć ich 3 duże paczki lub z 6,7 małych, w zależności jak dużą mamy formę na to ciasto.

 

6. Czekolada.  Może być ale i nie musi. ( Przepis na tę szczególnie pyszną też jest przy odesłaniu do KŁIKA, szybciutko przypomnę: trochę masła 3 DO 4 ŁYŻEK, trochę kakao lub napoju w proszku czekoladowego, wsypujemy tyle aż zniknie nam lejący tłuszcz, musi to być masa gęsta i wykończenie, do tego trochę śmietany kwaśnej 18 % 2 nawet 3 duże łyżki – to najlepsza i najsmaczniejsza czekolada pod słońcem, jak ją dokładnie wykonać, też jest w linku z kłikiem. 

 

 

Sposób wykończeniowy, warstw ciasta Delicji: 

 

Ciasto Delicja sposób wykonania, warstwy.jpg

 

Smacznego!

I oczywiście w Noc Sylwestrową, szampańskiej zabawy! :-)

Skocz do poprzedniego artykułu: 

TAKIEJ BIELIZNY ŚWIĄTECZNEJ JESZCZE NIE WIDZIAŁEŚ!

Polecany artykuł: 

ŚWIĘTY MIKOŁAJ UJAWNIA LISTY OD KOBIET

11 comments

  1. Mino miałaś szczęście mając takiego dziadka, piękne wspomnienia. Ciasto wygląda wspaniale. Mino życzę Ci samych radości w Nowym 2015 roku. Pozdrawiam :)

  2. Widzę to że to świetny przepis, wypróbuję niedługo…
    A z okazji Nowego Roku życzę abyś zawsze miała tyle energii, pomysłów jak teraz, uśmiechu, zdrowia i pieniędzy oraz spełnienia marzeń
    pozdrawiam
    dobrycoach.bloog.pl

  3. Wygląda nieźle! :D Chętnie bym skosztował :D

  4. O jaki świetny deser! Pamiętam, że podobny okazjonalnie przygotowywała moja ciocia, wspomnienia wróciły… Ale nie wiem, czy samemu podejmę się wykonawstwa ;)

    • Dziś robiłam, właściwie robię… :-) jest 23.41 a moja galaretka jeszcze rzadka, cholera!!!! A mi się już spać chce, ale muszę poczekać i zalać, aby można było położyć kolejną warstwe no i ciastka!!!! :-)

  5. Ciasto wygląda na przepyszne, aż żal, że jego wykonanie jest poza moim zasięgiem – po prostu nie przepadam za przygotowywaniem ciast i deserów, więc rzadko coś sama produkuję, więc nie mam doświadczenia i co najwyżej potrafię upiec proste ciasto czekoladowe czy coś w tym rodzaju. W sumie to najgorszy tutaj ten biszkopt ;-)

    • Alez Gaju biszkopt mozna zrobic wrzucajac wszystko na raz tak robi mój znajomy ;-) jemu zawsze wychodzi biszkop to tylko ja się tak bawie, bo mnie tak nauczono :-) pozdrawiam ps. Dużo roboty przy tym ale warto!!!! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>