Home / KULINARNE / DRUGIE DANIA / WYKWINTNA KOLACJA – BROKUŁY, FETA I PODSMAŻANY SŁONECZNIK- SAŁATKA BERNIKULI

WYKWINTNA KOLACJA – BROKUŁY, FETA I PODSMAŻANY SŁONECZNIK- SAŁATKA BERNIKULI

brokuły Bernikuli

Ostatnio publikuję dużo kulinarnych artykułów, ale absolutnie nie zapomniałam o innych tematach i tęsknię za nimi. Obiecuję Wam, że też będą… Te kulinaria są przy okazji ze względu na mój udział w publikacjach w Gazecie Olsztyńskiej. Wykorzystuję zwyczajnie wpisy nad którymi siedzę z braku czasu na inne tematy, a mam ich w głowie masę. Ale Kochani, cierpliwości…Obiecuję, że już nie długo coś opublikuję i z tematów damsko-męskich.  :-)

Przepis podesłała mi Bernikula, blogerka widząc moje inspiracje kulinarne i talerze przystrojone, fajnie pokrojonymi owocami. Chciała w ten sposób podzielić się ze mną sałatką z brokułów, którą często na różne okazje robiła. Okazało się, że sałatka oprócz tego, że jest smaczna, to fajnie prezentuje się na stole np. jako wykwintna kolacja.

Zrobiłam ją i rzeczywiście mi bardzo posmakowała.

Teraz wiem, że gdy wkłada się więcej serca w przygotowanie potrawy i ładne udekorowanie jej, spożywanie odbywa się dużo wolniej, bo i czuje się większą przyjemność z każdego kęsa a przecież dodatkowo, szkoda zmieść ze stołu taki piękny obraz, więc je się wolniej z pożytkiem dla zdrowia. Takie jedzenie kolacji sprzyja super doznaniom, a degustacja tak wykwintnej kolacji w fajnym towarzystwie, może być dodatkiem do ciekawej rozmowy wieczorową porą, choć nie tylko wtedy, oczywiście. :-)

Ps. Ale brakuje mi mojej dawnej kuchenki elektrycznej, była taka śliczna, fajnie zdjęcia przy niej wychodziły. W obecnym miejscu mam brzydką i zdjęcia nie są takie atrakcyjne a ja lubię mieć wszystko perfect! Choć sama kuchnia, jako pomieszczenie jest ładna, bo olbrzymia i ma duży stół, ale jak widać lubię przytulne miejsca… szkoda… tego mi brakuje…, może kiedyś będę miała znów ładną czarną kuchenkę elektryczną… kto wie…

 

Do przygotowania sałatki potrzebne:  Dwie główki lub dwie paczki mrożonych brokułów, ser feta, mała śmietana 18 proc., majonez (3 łyżki), czosnek (2-3 ząbki), odrobina soli i pieprzu, olej (łyżka), duża paczka słonecznika łuskanego.

 DSC_0372

Przygotowanie sałatki:

1. Ugotować brokuły ( ale nie za długo, aby główki się nie rozwaliły a były miękkie tak około 15 minut), po wyjęciu ułożyć na szerokim talerzu każdą oddzielnie. (dosłownie 3 sztuki małe odłożyć, wykorzystane zostaną na końcu).

DSC_0407

2. Pokroić ser feta w małą kostkę i ułożyć na przestygniętych brokułach. (8-10 małych kosteczek odłożyć, zostaną wykorzystane na wierzch sałatki).

3. Zrobić sos czosnkowy (wymieszać całą śmietanę z 3 łyżkami majonezu, z 2-3 ząbki czosnku ( pokrojone drobniutko albo wyciśnięte) posolić, popieprzyć do smaku. Polać powstałym sosem ułożone produkty na talerzu.

4.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i prażyć cały słonecznik łuskany (uważać, aby nie spalić). Całość sałatki posypać podsmażonym słonecznikiem.

5. Na wierzch powtykać, aby ładniej wyglądała sałatka, odłożone brokuły i kawałki sera feta.

 

Sałatka gotowa, smacznego!

 

Dodatkowe ciekawe informacje:

Koszt –   23 zł.         Liczba porcji – 6        Czas przygotowania – 30 minut

9 komentarzy

  1. Witam,
    proponuję dodać do tej sałatki pomidora i jajko na twardo.

    pozdrawiam :-)

  2. spróbuję! A i skoczę na głęboką wodę… bo podam ją teściom :D Trzymaj kciuki!

  3. Uwielbiam tę sałatkę :) A podsmażany słonecznik daje super smak, właśnie musi go być dużo:) Ale bym zjadła, na bank zrobię w tym tygodniu :) Ja teraz gotuję brokuły na parze i one są takie fajne „zwarte”, nie rozgotowują mi się.

  4. Ze składników wnioskuję, że sałatka będzie smaczna. Pozdrawiam Mino. :)

  5. Ale dużo tego słonecznika :-) Sałatka jeszcze przeze mnie nie znana, dotychczas brokuły tylko na ciepło jadałam, ale czuję, że składniki są zgrane i będzie smacznie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.