Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / ARCHIWALNE / JEDNA Z NAJSMACZNIEJSZYCH POLSKICH ZUP- KWAŚNA Z KLOPSAMI, PRZEPIS PRABABCI JADZI

JEDNA Z NAJSMACZNIEJSZYCH POLSKICH ZUP- KWAŚNA Z KLOPSAMI, PRZEPIS PRABABCI JADZI

Ten artykuł dedykuję swojej prze fajnej 90 letniej babci Jadzi, wprawdzie nabytej po ślubie no ale… Posiada ona w obecnej chwili 8 prawdziwych wnuków i 8 prawnuków, oraz tych wszystkich pozostałych. :-)

 

Uwielbiam ją za to że jest, że została moją babcią, za jej osobowość i mądrość oraz oczywiście za ten przepis i za to że lubi ze mną rozmawiać! Babciu dziękuję!

KONKRETNA ZUPA KWAŚNA Z KLOPSAMI Z PRZEPISU PRABABCI JADZI.jpg

Jedna z najsmaczniejszych polskich zup, i to chyba można ją spokojnie nazwać KONKRETNĄ ZUPĄ WIEJSKĄ, znam ją, bo miałam okazję smakować jej nie tylko u dziadków na wsi, ale również w domu rodzinnym mojego męża.

To konkretna zupa! Jak to mówią starsi ludzie, konkretna bo z wkładką ;-) Ale zdradzę, że jest smakowita, dlatego warto na niej nie tylko zawiesić oko w mojej foto-relacji, ale również ugotować i zjeść wręcz od razu!

Gdy rozmawiałam ostatnio z 90 letnia prababcią Jadzią, pytając się o prawidłowy przepis tej zupy, dowiedziałam się przypadkowo, dość ważnej rzeczy! Już wiem, dlaczego za każdym razem nie potrafiłam jej zrobić, jak „babcia- prababcia”, musiałam ją wtedy przelewać, cedzić, aby nie pływały w niej farfocle.

Jak się okazuje ważne jest przy gotowaniu jej nawet odpowiednie wrzucanie klopsów!

Jedno jest fajne, gdy piszę ten tekst…., myślę o tej zupie, tak mocno i pragnę, że chciałabym ją już zjeść i zjem, bo gotowałam ją wczoraj dokładnie! :-)

Wiem, jestem okrutna! :-)

No dobra, już Wam ten przepis zdradzam!

Co trzeba do niej mieć i o czym wiedzieć:

produkty do zupy kwasnej z klopsami i ziemniaczkami.jpg

Jak widać na zdjęciu:

Do przygotowania klopsów, które najpierw się podsmaża z każdej strony na patelni ( uwaga! To ważna rzecz, bo jak nie podsmażymy to później w zupie farfocle jakieś hulają ;-) a następnie wrzuca się do gotującej wody z przyprawami.

mięsko z łopatki z przyprawami na zupę kwaśną.jpg

Rozrabianie mięsa na klopsy:

Skład:

0,5 kg mięska, najlepiej zmielonej łopatki.

1 łyżka majeranku.

1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Pół łyżeczki soli, ale solimy w zasadzie do smaku, trzeba to najlepiej spróbować i wtedy dosalać.

2 jajka całe surowe.

1 szklanka bułki tartej.

1 łyżka oliwy z oliwek.

 przygotowanie klopsów do zupy kwasnej przepis prababci jadzi.jpg

Z tego mięska wyszło mi 18 pulpecików, formujemy je w dłoniach masując z każdej strony ;-)

klopskiki z łopadki uformowane do zupy kwaśnej.jpg

Do garnka dużego z wodą jeszcze przed włączeniem:

pół pokrojonej w plastry cebuli.

5 listków laurowych.

7 ziarenek ziela angielskiego.

1 łyżka płaska soli.

garnek z przyprawami do zupy kwasnej bez klopsów.jpg

Do przystawki do obiadu:

8 dużych ziemniaków ugotowanych w kawałkach z łyżeczką płaską soli.

gotowane zxiemniaczki do zupy kwasnej.jpg

Do zaprawienia zupy

(na koniec, 10 minut przed wyłączeniem).

1 łyżka Wegety.

1 mała śmietana kwaśna 18 procent.

1 łyżeczka mąki.

zaprawa do zupy kwaśnej prababci Jadzi.jpg

 zupa kwasna i ziemniaki.jpg

Po wyłączeniu zupy, do wydobycia smaku:

Pół cytryny, a raczej soku z cytryny zamiast oczywiście octu!

po wyłaczeniu zupy kwasnej odrobine soku z cytryny.jpg

I oczywiście jakieś ładne talerze głębokie, półmiski nawet nieduże, bo zawsze wtedy wypada nawet zjeść dokładkę! :-)

Zupę tę po wrzuceniu klopsów do garnka gotujemy min 20 minut na średnim ogniu, po tym czasie rozrabiamy w kubku od śmietany łyżeczkę mąki, podlewając to wywarem z zupy tak, aby dobrze rozmieszać te składniki.

Można to wymieszać również w oddzielnej miseczce.

Jak już dobrze rozmieszamy, wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut, sprawdzamy smak i wsypujemy łyżkę Wegety ewentualnie dosalamy, po wyłączeniu wyciskamy do zupy zamiast octu, sok z połówki cytryny, mieszamy i zupa kwaśna z klopsami gotowa!

Jak gotuje się zupa, najlepiej jest gotować również obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.

Ja wiem, ze to trochę śmieszne ale może ktoś nie umie, więc napiszę:

( Ziemniaki gotujemy tak około 30 minut, aż będą miękkie.) :-)

zupa kwaśna z klopsami wprzygotowana do spozycia.jpg zupa kwaśna z klopsami i ziemniaczkami.jpg

porcja zupy kwasnej z klopsami i ziemniaczkami w miseczce minawetp2.jpg

Pozdrawiam i życzę Smacznego oczywiście!

 

Archiwum 20.01.2014

11 comments

  1. Mam pytanko do autora – Jak myślisz co będzie dalej?

  2. Uwielbiam tego typu zupy za ich normalny smak ;) Smaka zrobiłaś by coś ugotować dobrego :D

  3. Taka Babcia to skarb :) Zupka wygląda przepysznie :)

  4. Ciekawy przepis…warty wypróbowania…Pozdrawiam:)

  5. Uwielbiam zupy, a zwłaszcza takie „treściwe”. Wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

  6. Takie sprawdzone przepisy naszych babć są najlepsze. Dziękuję Ci za ten przepis! Wypróbuję na pewno!

  7. Zjadłam oczami, jest przepyszna- koniecznie próbuję, bo uwielbiam zupy, a ta mi przypomina wiejskie życie
    Oczywiście dodaje na fb. niech pichcą
    Pozdrawiam\
    eksperyment-przemijania.blog.onet.pl

    • Asiu teraz wiele osób się odchudza, a to faktycznie taka wiejska zupa, konkretna… no niech pichcą, niech próbują, na pewno zakochają się w tej zupie, pozdrawiam

  8. jak dla mnie nowość! dodałam do swojej zakładki „przepisy” i jak będzie troszkę chłodniej to ugotuję :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>