Te ciasto wymodziłam, odtwarzając przysmak ulubionego ciasta dziadka Leona. Nadaje się doskonale na Sylwestra i Nowy Rok, bo jest nie tylko kolorowe, ale i nieziemsko pyszne, kojarzy mi się również ze szczęściem, rodziną, radością i wyczekiwaniem tego najlepszego!
Pamiętam je z wizyt u dziadka, starał się zawsze je mieć, kiedy dzieci i wnuki do niego przyjeżdżały.
Sam, natomiast nie mógł się wręcz doczekać, kiedy zostanie pokrojone i rozdane na talerzach.
Dla mnie ciasto Delicja zawsze będzie specjalnym rarytasem, podawanym tylko na szczególne okazje i czymś wielce wyjątkowym, bo nie dość, że trochę przypomina ciastka delicje charakteryzujące się galaretką, biszkoptem i czekoladą, to historycznie przypomina mi cudownego, nieżyjącego już dziadka Leona.
Pamiętam jak połamał swoją najlepszą wędkę wygłupiając się przed wnukami goniąc uciekającego kota, albo jak śpiewał piosenkę na każde moje urodziny o ptaszynie, która stukała mu w ten dzień do okna, mówił również, że jeśli skrzywdzę jego najlepszego wnuka to wsadzi mnie we worek, włoży tam duży, ciężki kamień i wrzuci do Drwęcy! ;-) Oj dziadek był boski, taki dowcipniś, wesołek!
Dosyć tych sentymentów, bo zaraz się chyba rozryczę, zbyt dużo wspominając! Teraz ten ważny przepis.
Delicja nie może być za słodka, będzie z masy KŁIKOWEJ, ( tu odnośnik jak się robi dokładnie masę kłikową, dodatkowo podkreślam, że w skład jej wchodzą: 2 oranżadki w proszku musujące o smaku pomarańczowym, 2 śmietany kwaśne 18 procent, śmietana 30 %, i 2 bite śmietany w proszku, to wszystko zmiksowane.)
Smak delicji, odtwarzałam skutecznie po śmierci dziadka i udało się, więc uważnie czytajcie, do niego potrzebne jest 6 kluczowych rzeczy.
1. Biszkopt. Jak wykonać?
2. Masa KŁIKOWA. (Jak wykonać, w odesłaniach pod nazwą, przed punktem 1, ale i na zdjęciu .)
3. Kakao, lub napój kakaowy w proszku do rozmieszania z połową masy. ( 2 lub 3 łyżki kakao lub napoju w proszku kakaowego wsypujemy do masy kłikowej i chwilkę miksujemy.)
( jak wykonać punkt 2 i 3, na zdjęciu.)
4. Galaretka, koniecznie czerwona najlepiej truskawkowa. (Sztuk 3 lub nawet 4) Tu pamiętać należy, że robimy ją już na początku, bo galaretka musi przed położeniem na krem czy ciasto się zsiąść, tak aby nie wsiąkła nam w ciasto i krem, najpierw niech postoi w zlewie napełnionym zimną wodą, w ten sposób ostygnie, a później wstawimy ją do lodówki, po godzinie lub dwóch powinna być już dobra do wylania na ciasto, pilnujemy jej zerkając co jakiś czas do lodówki tak aby całkiem nam niezastygła :-)
5. Ciasteczka małe, Petitki. Tak mniej więcej należy mieć ich 3 duże paczki lub z 6,7 małych, w zależności jak dużą mamy formę na to ciasto.
6. Czekolada. Może być ale i nie musi. ( Przepis na tę szczególnie pyszną też jest przy odesłaniu do KŁIKA, szybciutko przypomnę: trochę masła 3 DO 4 ŁYŻEK, trochę kakao lub napoju w proszku czekoladowego, wsypujemy tyle aż zniknie nam lejący tłuszcz, musi to być masa gęsta i wykończenie, do tego trochę śmietany kwaśnej 18 % 2 nawet 3 duże łyżki – to najlepsza i najsmaczniejsza czekolada pod słońcem, jak ją dokładnie wykonać, też jest w linku z kłikiem.
Sposób wykończeniowy, warstw ciasta Delicji:
Smacznego!
I oczywiście w Noc Sylwestrową, szampańskiej zabawy! :-)
Skocz do poprzedniego artykułu:
TAKIEJ BIELIZNY ŚWIĄTECZNEJ JESZCZE NIE WIDZIAŁEŚ!
Polecany artykuł:
Mino miałaś szczęście mając takiego dziadka, piękne wspomnienia. Ciasto wygląda wspaniale. Mino życzę Ci samych radości w Nowym 2015 roku. Pozdrawiam :)
Tak…. i Tobie Teresko życzę również, Wszystkiego dobrego!, pozdrawiam serdecznie
Widzę to że to świetny przepis, wypróbuję niedługo…
A z okazji Nowego Roku życzę abyś zawsze miała tyle energii, pomysłów jak teraz, uśmiechu, zdrowia i pieniędzy oraz spełnienia marzeń
pozdrawiam
dobrycoach.bloog.pl
Dziękuję Moniko i Tobie nawzajem! :-)
Mniam :-)
Wygląda nieźle! :D Chętnie bym skosztował :D
Michał, jeśli coś zostanie po Sylwestrze to wystawie na Allegro :-p ;-) pozdrawiam
O jaki świetny deser! Pamiętam, że podobny okazjonalnie przygotowywała moja ciocia, wspomnienia wróciły… Ale nie wiem, czy samemu podejmę się wykonawstwa ;)
Dziś robiłam, właściwie robię… :-) jest 23.41 a moja galaretka jeszcze rzadka, cholera!!!! A mi się już spać chce, ale muszę poczekać i zalać, aby można było położyć kolejną warstwe no i ciastka!!!! :-)
Ciasto wygląda na przepyszne, aż żal, że jego wykonanie jest poza moim zasięgiem – po prostu nie przepadam za przygotowywaniem ciast i deserów, więc rzadko coś sama produkuję, więc nie mam doświadczenia i co najwyżej potrafię upiec proste ciasto czekoladowe czy coś w tym rodzaju. W sumie to najgorszy tutaj ten biszkopt ;-)
Alez Gaju biszkopt mozna zrobic wrzucajac wszystko na raz tak robi mój znajomy ;-) jemu zawsze wychodzi biszkop to tylko ja się tak bawie, bo mnie tak nauczono :-) pozdrawiam ps. Dużo roboty przy tym ale warto!!!! :-)