
Bartek to kolega, który ostatnio pokazywał mi swoją potrawę, wiedząc że piszę przepisy do gazety. Przesłał zdjęcie i narobił mi niesamowitego smaku! Kiedyś przy rozmowie wspomniałam, że jak będzie miał coś pysznego, to niech zrobić zdjęcie i dać mi znać, chętnie danie zrobię, chętnie o tym napisze i chętnie pokażę to czytelnikom gazety. Tak też się stało, a że temat jest mi całkiem bliski, bo niedawno przeprowadzałam wywiad z Grzechem Piotrowskim i on gotował nam meksykańska Fajitę, wiem że te meksykańskie dania są nie tylko pikantne ale i wyśmienite! No i warto je zrobić.
Liczba porcji
10
Czas przygotowania
około 4 godziny
Koszt
ok. 60 złotych
Co potrzeba kupić: oliwę, kilogram mięsa wołowego zmielonego, boczek (parzony, wędzony 300 g,), kostka bulionu wołowego, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 2 puszki pomidorów obranych, przyprawy tj. pieprz, sól, chili, papryczka chili (sypka albo takie małe papryczki chili), kmin rzymski, oregano, czosnek 5 ząbków, 3 cebule czerwone, kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, czekolada gorzka 3 kawałki, śmietana, świeża kolendra.
Sposób wykonania:
1. 2 łyżki oliwy wlać do garnka, zeszklić w nim 3 cebule drobno pokrojone, dodać 5 ząbków wyciśniętego czosnku i przyprawy po 2 łyżeczki: ostra papryka, kmin rzymski, oregano.
2. Następnie na patelnię wrzucić drobno pokrojony boczek parzony, wędzony 300 g. podsmażyć i wrzucić do garnka ale bez tłuszczu.
3.
Potem na tym tłuszczu z boczku i oliwy podsmażyć należy partiami mieloną wołowinę i też wrzucić do garnka.
4. Wszystko wymieszać i smażyć 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem po łyżeczce.
5. Kostkę bulionu wołowego rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wlać do garnka.
6. P
o bulionie wlać 100 ml kawy czyli jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i całość zagotować.
7. Potem dać pomidory z puszki.
8. Wszystko wymieszać w garnku i smażyć 2 minuty, doprawić solą i pieprzem do smaku.
9. 1 paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.
10.
3 kostki czekolady gorzkiej też też wrzucić do garnka.
11. Do garnka dodać łyżeczkę zmielonej papryczki chili.
12. Odsączyć fasole i kukurydzę i dodać do garnka.
13. Gotować 2 godziny na malutkim ogniu, zakrywając delikatnie pokrywką, tak aby była trochę odchylona.
14. Po 2 godzinach, przygotować miseczki, wlać w nie potrawę i na wierzch położyć jedną łyżkę śmietany i posypać pokrojoną świeżą kolendrę.
Smacznego!
Lubię kuchnię meksykańską. Podobne danie czasami popełniam.
Uwielbiam takie dania mniam!
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
:-) Dziękuję za wizytę moja osobistość u Ciebie tez pysznie :-) pozdrawiam