Home / WSZYSTKIE ARTYKUŁY / ARCHIWALNE / ZAPIEKANKA BABCI MARYSI – KURCZAK, PIECZARKI, CEBULA W SOSIE BESZAMELOWYM

ZAPIEKANKA BABCI MARYSI – KURCZAK, PIECZARKI, CEBULA W SOSIE BESZAMELOWYM

DSC_0576.JPG

 

Na powitanie gości, albo super obiadokolację, kurczak w sosie beszamelowym, z pieczarkami i cebulą jest pyszny a do tego podpiekany serem żółtym! Niebo w gębie. To moja ulubiona zapiekanka, nie ma równych!

 

DSC_0580.JPG

 

 

Szukałam tego sosu i nie znalazłam w sklepie, ale znalazłam, jak go można zrobić samemu.

Beszamel – zasmażka z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem.

 

Co potrzebne:

Duża brytfannka:

2 duże piersi z kurczaka.

10 pieczarek.

3 cebule.

1 duża śmietana 18 %

5 ziemniaków.

2 torebki sosu beszamelowego, albo sosu do zapiekanek z kurczakiem i pieczarek Winiary.

Jakiś kawałek sera żółtego, tak aby potarkować, lub pokroić do posypania wierzchu brytfannki z jedzeniem.

 

1) Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, gotujemy w wodzie trochę, aby w zapiekance nie były surowe, jakieś 15 min.

2) Mięsko, kroimy na kawałki, posypujemy czerwonym Delikatem i smażymy na patelni.

3) Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki.

4) Cebulkę, obieramy i kroimy na pół i na paski.

5) Tarkujemy ser lub kroimy na cieniutkie paseczki, będzie potrzebny do zapieczenia 10 minut przed wyjęciem z piekarnika zapiekanki.

5) Przygotowujemy sos, 2 torebki sosu beszamelowego rozrabiamy w dużej śmietanie 18 %, do tego powolutku dodajemy pół szklanki ugotowanej wody, dokładnie mieszamy i jak będzie już wszystko włożone warstwami w brytfance wtedy po całości podlewamy powstałą, lejącą masą sosową.

 DSC_0527-1.jpg

Do brytfannki kładziemy warstwami:

Ostudzone mięso, czyli usmażone piersi kurczaka,

 na to cebulę, później  pieczarki, znów kilka kawałków mięska, troszkę cebuli i na końcu wtykamy w dziurki :-) ostudzone, talarki ziemniaków, 

 

polewając to wszystko masą śmietanową z sosem. Przygotowaną tak zapiekankę wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

DSC_0547.JPG

DSC_0541-1.jpg

Pieczemy w 200 stopniach w piekarniku 50 minut.

10 minut przed posypujemy zapiekankę serem żółtym.

Zapiekanka ma bulgotać Pod koniec pieczenia, jeśli nie bulgocze to jeszcze pieczemy 10 minut a dopiero później posypujemy potarkowanym serem i zapiekamy.

 DSC_0595.JPG

 

Smacznego!

Zdjęcie upieczonej zapiekanki wkleję już po przyjęciu, bo dziś z wojaży wracają moi teście więc to dla nich!

 DSC_0600.JPG

 

Pozdrawiam

Mina Wetp

 

PS.Kurcze właśnie się piecze… ale pachnie obłędnie! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.