Co jeszcze na Olsztyńskim Jarmarku zaserwuje Klaudia Budny, jedna z trzech najlepszych uczestników MasterChefa, oprócz powideł z czerwonej cebuli. Dowiecie się na Jarmarku, szukajcie więc jej stoiska już 10-13 grudnia na olsztyńskiej Starówce. Nie mogłam się doczekać i wyprosiłam od niej jeden przepis, może potajemnie wam go przemycę. ;-)
Na razie nie mogę zdradzić dokładnej ich receptury, bo będzie można popróbować i kupić to na Jarmarku Świątecznym, ale powiem wam, że jest to coś idealnego jako dodatek do pieczonego mięska lub pasztetów.
Powidła z czerwonej cebuli w przygotowaniu Klaudii są Nie-sa-mo-wi-te!
Klaudia na Jarmarku będzie miała również własnej roboty smalec z gęsi, bigos i pasztet.
Dziś podaje tylko niektóre informacje, ale zaraz po Jarmarku je dokładnie pouzupełniam, :-) choć to dość tajne, więc doceńcie, ze nam je Klaudia zdradziła.
Mam też nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyproszę jeszcze od niej przepis na smalec z gęsi, bo znając Klaudii zdolności kulinarne jestem pewna, że to wszystko musi być niesamowitym podniebieniowym doznaniem!
Liczba porcji
Produkty potrzebne do powideł: czerwona cebula, ocet balsamiczny, czerwone półwytrawne wino, miód, cukier, sól, i kilka jeszcze przypraw… :-) ciiii nie zdradzam … na razie…. ;-)
Sposób przygotowania:( uwaga na razie jest on bez sensu ale po Jarmarku….. ;-)
1. ….. cukru karmelizować na patelni.
2. Dodać do cukru pokrojoną drobno …… cebulę i posolić ją …. soli.
3. Gdy cebula zmięknie, wlać wino około ………… tak, aby wino …………………. cebulę.
4. Gdy wino odparuje o ……, wlać ……. łyżek octu balsamicznego i poczekać, aż odparuje cały ocet cały czas mieszając.
5. Na patelnię dodać na koniec szczyptę ……………., ……………… i ………….. miodu. Wymieszać i odstawić.