Home / KULINARNE / DRUGIE DANIA / KLAUDIA BUDNY ZE SWOIMI PYSZNOŚCIAMI NA JARMARKU ŚWIĄTECZNYM W OLSZTYNIE – POWIDŁA Z CZERWONEJ CEBULI DO PIECZONEGO MIĘSKA I PASZTETÓW, A CO JESZCZE?

KLAUDIA BUDNY ZE SWOIMI PYSZNOŚCIAMI NA JARMARKU ŚWIĄTECZNYM W OLSZTYNIE – POWIDŁA Z CZERWONEJ CEBULI DO PIECZONEGO MIĘSKA I PASZTETÓW, A CO JESZCZE?

11998755_10206933176040119_1429763531_n (1)

Co jeszcze na Olsztyńskim Jarmarku zaserwuje Klaudia Budny, jedna z trzech najlepszych uczestników MasterChefa, oprócz powideł z czerwonej cebuli. Dowiecie się na Jarmarku, szukajcie więc jej stoiska już 10-13 grudnia na olsztyńskiej Starówce. Nie mogłam się doczekać i wyprosiłam od niej jeden przepis, może potajemnie wam go przemycę. ;-)

Na razie nie mogę zdradzić dokładnej ich receptury, bo będzie można popróbować i kupić to na Jarmarku Świątecznym, ale powiem wam, że jest to coś idealnego jako dodatek do pieczonego mięska lub pasztetów.

Powidła z czerwonej cebuli w przygotowaniu Klaudii są Nie-sa-mo-wi-te!

 

12319472_10206938590735483_1443971937_n

Klaudia na Jarmarku będzie miała również własnej roboty smalec z gęsi, bigos i pasztet.

Dziś podaje tylko niektóre informacje, ale zaraz po Jarmarku je dokładnie pouzupełniam, :-) choć to dość tajne, więc doceńcie, ze nam je Klaudia zdradziła.

Mam też nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyproszę jeszcze od niej przepis na smalec z gęsi, bo znając Klaudii zdolności kulinarne jestem pewna, że to wszystko musi być niesamowitym podniebieniowym doznaniem!

Liczba porcji

50
Czas przygotowania
30-40 min
Koszt
ok. 10 złotych;

Produkty potrzebne do powideł: czerwona cebula, ocet balsamiczny, czerwone półwytrawne wino, miód, cukier, sól, i kilka jeszcze przypraw…  :-) ciiii nie zdradzam … na razie…. ;-)

Trzeba próbować i doprawiać jeden lubi bardziej słony a inni w ogóle soli nie używają.
12325177_10206938591335498_1919910685_n

Sposób przygotowania:( uwaga na razie jest on bez sensu ale po Jarmarku…..  ;-)

1. ….. cukru karmelizować na patelni.

2. Dodać do cukru pokrojoną drobno …… cebulę i posolić ją …. soli.

3. Gdy cebula zmięknie, wlać wino około ………… tak, aby wino …………………. cebulę.

4. Gdy wino odparuje o ……, wlać ……. łyżek octu balsamicznego i poczekać, aż odparuje cały ocet cały czas mieszając.

5. Na patelnię dodać na koniec szczyptę ……………., ……………… i ………….. miodu. Wymieszać i odstawić.

 

Jeśli chodzi o porcje to indywidualnie kto ile lubi jak z musztardą.
:-)
Pozdrawiamy
Mina Wetp z Klaudią!

Leave a Reply

Your email address will not be published.